SET IN A LEXINGTON COUNTRY LANDSCAPE, THE PILGRIM CONGREGATIONAL CHURCH TYPIFIES THE CLASSIC NEW ENGLAND COLONIAL CHURCH. THE ORIGINAL STRUCTURE, BUILT IN THE EARLY 1960S, REQUIRED REFURBISHING OF THE NARTHEX AND MAIN SANCTUARY SPACE. THE IMPROVEMENTS INCLUDE NEW LIGHTING, NEW CARPETING, REFINISHING OF EXISTING PEWS, AND PAINTING THROUGHOUT. AT THE SAME TIME, THE CONGREGATION WANTED TO PROVIDE HANDICAP ACCESSIBILITY FROM THE BASEMENT LEVEL TO THE GROUND FLOOR, AS WELL AS NEW ACCESSIBLE BATHROOM FACILITIES. THE BATHROOMS ARE PART OF A NEW WING THAT WAS ADDED TO THE NORTH SIDE OF THE BUILDING.


 THE NEW ADDITION PROVIDES CLASSROOM SPACE ON THE LOWER LEVEL AND A PARISH HALL ADJACENT TO THE NARTHEX. THIS MULTI-PURPOSE ROOM HOLDS WEEKLY SOCIAL FUNCTIONS IN ADDITION TO FREQUENTLY SERVING AS A SUMMERTIME SANCTUARY. THE HALL IS FINISHED WITH WOOD FLOORS, PAINTED WOOD WAINSCOTTING, AND EXPOSED WOOD TRUSSES, WHICH EVOKE THE COLONIAL CHARACTER OF THE EXISTING CHURCH INTERIORS.

PILGRIM CHURCH: LEXINGTON, MA