THE SITE FOR THIS 1960'S SPLIT LEVEL HOME ABUTS THE TOWN OF LEXINGTON'S WILLARD WOODS, ARGUABLY LEXINGTON'S MOST BEAUTIFUL CONSERVATION LAND.  TYPICAL OF THE 1960'S ERA SPLIT-LEVEL HOMES, WINDOWS TEND TO BE PLACED HIGH ON INTERIOR WALLS AND THE ONLY ACCESS TO THE OUTDOORS IS THROUGH THE FRONT DOOR.  AN EARLIER ADDITION HAD SUCCESSFULLY INTEGRATED THE LIVING ROOM WITH THE NATURAL SETTING; BUT THE REMAINDER OF THE HOUSE FELT ISOLATED AND DISCONNECTED FROM THE OUTDOORS.  THE OWNER'S DESIRED AN ENTERTAINMENT/FAMILY SPACE OPEN TO THE EXISTING KITCHEN WHICH WOULD MAXIMIZE THE VISUAL CONNECTION TO THE OUTDOORS. THE NEW ROOM EMPLOYS A CROSS-AXIS CATHEDRAL CEILING TO PROVIDE A POINT OF CONTRAST TO THE GENERALLY LOW CEILINGED "SPLIT" WHILE CREATING A CENTERED SPACE ENHANCING THE INTIMACY OF THE ROOM.  THE "WHITE-THEMED" INTERIOR OF THE EXISTING HOUSE WHICH IS USED TO ACCENTUATE THE EXTENSIVE GEOMETRICAL MODERNIST ART COLLECTION HAS BEEN EXTENDED INTO THE NEW FAMILY ROOM.  WHITE CERAMIC FLOORING AND LEATHER SEATING HAS BEEN USED TO BOTH PROVIDE A CANVAS FOR ARTWORK AND A CONTRAST TO THE EVER CHANGING COLORS OF THE OUTDOORS.

HILZENRATH RESIDENCE: LEXINGTON, MA